Böcker på svenska – böcker för att läsa, dansa tango

Böcker på svenska: svenska tanguers föredrar att dansa den, men litteraturen om tango är omfattande, det finns många svenska ibri tillgängliga, publicerade av olika förlag. Här hittar du dem alla samlade, så att du kan göra ditt val.

Var man kan lära sig och dansa tango i världen: Tango-world.com

Sonia Abadi, översättning Margareta Westergård
Milongan – omfamningarnas basar

Graciela H. López
En tangodanserskas hemligheter

Margareta Westergård
Tango i Buenos Aires : koder och passion

Birgitta Holm
– Pardans : Med fragment av en kavaljersröst av JP

Böcker på svenska: I Sverige med Evert Taube!

Publicerad 20 maj 2008 | Lämna en kommentar

Evert Taube var en sångare, författare, poet född i Sverige 1890. Utröttlig globetrotter, han kom i kontakt med argentinsk kultur och stannade i provinsen Buenos Aires (i 25 de Mayo) i sex år, från 1910 till 1915. den populära legenden om hans hemstad, ville ha honom engagerad i dessa år som en gaucho, i verkligheten var han ansvarig för ett projekt för byggandet av översvämningskanaler i Pampa. Men när han återvände till Sverige tog han med sig en hel del Argentina, och han glömde inte ens Tango! Yes! Han var en av de första som kom med tango till Sverige på 1920-talet. Det beror troligen på hans kompositioner att svensk tango genomgick en slags europeisk “avvikelse” …

Hans folk älskade honom mycket och gav honom utmärkelser av alla slag. Han ansågs vara den mest fullständiga och genuina folkartisten, så mycket att även som en äldre person, varje år hans fans bad honom att gå tillbaka på scenen, åtminstone på sommaren. Han åtföljdes alltid av flera musiker, dragspel, gitarr, bas, blåseinstrument och framför allt av en formidabel kör. HÄR en video av en av dessa händelser 1966.

Och detta hände också 1967, i en värdig 77 års ålder! Under det året, under den period då Evert Taube organiserade sitt årliga parti, uppträdde El J. C. också i Stockholm Copes Argentine Revue, i en berömd restaurang i centrum.
Eftersom jag visste detta, gick Taube en kväll också till showen för att välja ett av paren som skulle följa med honom på hans sommarutställning på Gröna Lund. En pareja de tango skulle ha varit med honom på scenen! Och så var det! I Copes-gruppen valde han Oscar Benavidez och en engelsk dansare.

Vad gör man med digitala böcker?

Svenska böcker och e-böcker: e-bok digitala böcker och copyright-skydd.