Böcker på svenska – böcker för att läsa, dansa tango

Böcker på svenska
Eduardo (Eddie) Arrossi © photo. Eaphoto.com

Böcker på svenska: svenska tanguers föredrar att dansa den, men litteraturen om tango är omfattande, det finns många svenska ibri tillgängliga, publicerade av olika förlag. Här hittar du dem alla samlade, så att du kan göra ditt val.

Böcker på svenska

Sonia Abadi, översättning Margareta Westergård
Milongan – omfamningarnas basar

Denna bok tar oss med in i den hemliga världen på milongorna i Buenos Aires. Milonga kallas de salonger, där det dansas tango från eftermiddag till tidig morgon alla dagar i veckan. Till milongorna kommer män och kvinnor från samhällets alla skikt, alla åldrar, utseenden och storlekar. Det enda gemensamma är deras passion för tango. Milongan är ett koncentrat av livet – ett rum där man kan leva ut erfarenheter av olika slag, emotionella, sensuella och konstnärliga. Livet på Milongan styrs av koder och oskrivna regler.
Författaren Sonia Abadi, själv passionerad tangodansare, har gjort en fascinerande studie av den subkultur man finner på milongorna. Hon beskriver tangon som sociokulturellt fenomen, berättar om det komplicerade spelet på milongan mellan man och kvinna. Hon skriver också om tangon som passion och drog, om tangomani, om tangons generositet och om den oundvikliga avundsjukan. I notanteckningar ges information om tangons kompositörer, textförfattare och musiker.

Graciela H. López
En tangodanserskas hemligheter

Berättelser från tangovärlden i Buenos Aires I boken får vi möta människor som tillhör dagens pulserande tangovärld i Buenos Aires, vanliga människor, som arbetar, älskar och lider i denna stad. Det handlar om män och kvinnor i olika åldrar, från samhällets alla skikt, människor som plötsligt ställs inför speciella och unika ögonblick i sina liv. Med tangon som bakgrund fyller de dessa berättelser med sina kärleks-historier, passioner, oväntade möten och fantasi. Invävt i berättelserna finns små och stora guldkorn om tangon som dans, som passion och som drog. Berättelserna har tidigare publicerats i tangotidningen B. A. Tango i Buenos Aires. Några av dem bygger på faktiska händelser. Författaren Graciela H. Lopéz bor i Buenos Aires, där hon i drygt 25 år varit verksam som psykoanalytiker. Skrivandet började hon med efter att hon gripits av en passion för tango. Det är människorna i Milongornas värld som är hennes huvudsakliga inspirations-källa. Graciela arrangerar själv ett par av Buenos Aires cirka 130 Milongor.

Margareta Westergård
Tango i Buenos Aires : koder och passion

I den här boken beskrivs de strikta uppförandekoder som tillämpas på Milongorna i Buenos Aires. De utgör ramen om den tango som i den typiska abrazon, omfamningen, dansas med större hängivenhet, innerlighet och känsla där än i någon annan tangomiljö. Personliga dagboksanteckningar från ett intensivt tangodansande i Buenos Aires under hela 2000-talet ger lokalfärg och skildrar det nyckfulla livet i dessa danssalonger, där omständigheterna kan frambringa både tårar av besvikelse och intensiv njutning.Förhoppningsvis kan boken tillfredsställa nyfikenheten hos dem som undrar vad argentinsk tango är, varför den drabbar människor som en passion och på köpet ge inblickar i den exotiska tangomiljön i Argentina.Tango i Buenos Aires ? koder och passion kan med fördel läsas av alla som planerar att resa till Buenos Aires för att uppleva tangodans på plats, men även av dig som redan har varit där. Den kan även användas som surrogat om du inte kan resa dit just nu, eller för att ytterligare späda på drömmen om en resa till tangons Mecka.Margareta Westergård är sociolog och undervisar i tango på Österlen, där hon regelbundet anordnar tangokurser.

Birgitta Holm
Pardans : Med fragment av en kavaljersröst av JP

Vilket underbart sätt för ett jag och ett du att mötas: i en omfamning fri från utnyttjande eller manipulering – där respekten och distansen bibehålls men där två suveräna varelser i fullständig tillit tillfälligt öppnar sig för varandra och för det okända.

Så fort man börjat läsa får man sådan lust att befinna sig där, i dansens rörelse; att glömma tonårens traumatiska dansgolvsminnen och ge sig hän åt denna känsla av frihet, gemenskap och sinnlig lycka. Inte minst det generösa kapitlet från en dansresa till Kuba väcker denna längtan hos läsaren.

Var man kan lära sig och dansa tango i världen: Tango-world.com

Böcker på svenska: I Sverige med Evert Taube!

Publicerad 20 maj 2008 | Lämna en kommentar

Evert Taube var en sångare, författare, poet född i Sverige 1890. Utröttlig globetrotter, han kom i kontakt med argentinsk kultur och stannade i provinsen Buenos Aires (i 25 de Mayo) i sex år, från 1910 till 1915. den populära legenden om hans hemstad, ville ha honom engagerad i dessa år som en gaucho, i verkligheten var han ansvarig för ett projekt för byggandet av översvämningskanaler i Pampa. Men när han återvände till Sverige tog han med sig en hel del Argentina, och han glömde inte ens Tango! Yes! Han var en av de första som kom med tango till Sverige på 1920-talet. Det beror troligen på hans kompositioner att svensk tango genomgick en slags europeisk “avvikelse” …

Hans folk älskade honom mycket och gav honom utmärkelser av alla slag. Han ansågs vara den mest fullständiga och genuina folkartisten, så mycket att även som en äldre person, varje år hans fans bad honom att gå tillbaka på scenen, åtminstone på sommaren. Han åtföljdes alltid av flera musiker, dragspel, gitarr, bas, blåseinstrument och framför allt av en formidabel kör. HÄR en video av en av dessa händelser 1966.

Och detta hände också 1967, i en värdig 77 års ålder! Under det året, under den period då Evert Taube organiserade sitt årliga parti, uppträdde El J. C. också i Stockholm Copes Argentine Revue, i en berömd restaurang i centrum.
Eftersom jag visste detta, gick Taube en kväll också till showen för att välja ett av paren som skulle följa med honom på hans sommarutställning på Gröna Lund. En pareja de tango skulle ha varit med honom på scenen! Och så var det! I Copes-gruppen valde han Oscar Benavidez och en engelsk dansare.

Vad gör man med digitala böcker?

Svenska böcker och e-böcker: e-bok digitala böcker och copyright-skydd.